Voedingsdeskundige Britt van Gellekom

YES YES IAMFITTERS! Deze week hadden wij een super leuk interview met voedingsdeskundige Britt.

Iamfit blog brit

Britt is afgestudeerd (sport)diëtiste en fitnesstrainer en is werkzaam als Personal Trainer en sportdiëtiste bij Medico Vision in Amsterdam Zuid.

Britt: ‘Mijn diëtistenpraktijk Eat Fit bestaat 3,5 jaar, waarvan ik nu 1 jaar verbonden ben aan Medico Vision in het Olympisch stadion. Hiernaast ben ik zaaltrainer en geef ik Personal Trainingen. Deze afwisseling vind ik heerlijk. De grootste voldoening die ik haal uit mijn werk, is dat je mensen gezonder en lekkerder in hun vel laat voelen. Naast mijn werk heb ik een passie voor fotograferen en reizen. Nog een combinatie die heel goed samen gaat J’.

Waar komt de passie die Britt voor voeding heeft vandaan?
‘Gek genoeg ligt mijn grote passie niet volledig bij voeding. Ik interesseer mij vooral in de werking van het menselijk lichaam. Het effect van voeding en training op het lichaam vind ik daarom super interessant en is voor mij de grootste reden geweest om daar mijn werk van te maken’.

Wat is Britt haar visie op het gebied van voeding en gezondheid?
‘Keep it basic! Het internet staat bomvol met health-bloggers die de nieuwste foodtrends promoten en verkopen (grote marketing business). Je kunt letterlijk door de bomen het bos niet meer zien door al de verschillende stromingen. Low-carb, glutenvrij, rawfood, suikervrij en detox programma’s in overvloed. In mijn ogen totaal niet realistisch voor de gemiddelde Nederlander die werkt, een huishouden heeft en eventueel ook nog kinderen moet opvoeden. Er bestaat niet 1 wonder dieet, ieder lichaam is anders dus geldt voor iedereen een andere aanpak.

Begin bij de basis, voordat je alles meteen groots gaat aanpakken. Een huis bouw je ook niet zonder fundering. Ik kijk bij al mijn cliënten naar hun huidige voedingspatroon en levensstijl. Op basis van de besproken doelen en mijn bevindingen, ga ik aanpassingen aanbrengen in het huidige patroon. Diëten zijn voor een tijdelijk resultaat. Ik ga met mijn praktijk voor een blijvend resultaat. Dit betekent dat er balans moet komen in het voedingspatroon van de cliënt en uiteraard voldoende lichaamsbeweging en rust. Gezondere eetgewoontes aanleren, dat is waar het om draait’.

Wat zijn volgens Britt de absolute “do’s” en “don’ts” op het gebied van voeding?
‘Een grote “don’t” is denken dat je van gezondere producten niet kunt aankomen. Met als voorbeeld dat mensen denken dat biologische producten gezonder zijn dan reguliere voeding omdat het een gezond imago heeft. Ook een biologische muffins of koek is verrijkt met suiker en vet. En ja, dus hoog in calorieën. Gezonde producten zoals rauwe noten, avocado of pindakaas verrijken je met vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetten. Alleen 1 nadeel, door het hoge vetgehalte leveren ze veel calorieën. Pas op met dit soort producten en eet ze niet iedere dag’.

‘Een grote “do” is genieten van voeding. Houd het voor jezelf leuk en haalbaar. Dit zeg ik omdat veel mensen een verkeerde mindset en instelling hebben. Mensen die willen afvallen of fitter willen worden denken altijd “ik mag dit niet eten of drinken”. Probeer jezelf geen dingen te verbieden want dan creëer je uiteindelijk een grotere behoefte en vergrijp je je er binnen de kortste keren snel aan. Denk liever: dit mag ik, maar op dit moment wil ik het niet omdat ik een bepaalde doelstelling heb. Ik eet meestal van maandag tot vrijdag zo gezond mogelijk, zodat ik in het weekend kan genieten van iets lekkers. Ook wel bekend als het 80/20 principe´.

Wat adviseert Britt IAMFITTERS, tot slot, inzake verandering van leefstijl?
´Begin altijd met de basis. Drink je te weinig water, eet je niet regelmatig of sla je het ontbijt over? Stel eerst 1 of 2 doelen die gemakkelijk haalbaar zijn. Als je merkt dat jouw doelen meer “eigen” zijn geworden, kun je weer nieuwe doelen stellen. Verwacht nooit van jezelf dat je alles in 1 keer kunt omgooien. De kans dat 1 van de doelen mislukt is erg groot en werkt alleen maar demotiverend’.

Heb je vragen of wil je advies op het gebied van voeding van Britt?

Britt is te bereiken via Medico Vision in Amsterdam (info@medicovision.nl) of via emailadres (info@eat-fit.nl)

Upcoming

 

Quick links

 

IAM BENEFIT

 

Voor ons is het vanzelfsprekend dat we kunnen doen wat we willen op sportief gebied, wij zijn tenslotte FIT! Dit voorrecht is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Het is dan ook een logisch gevolg dat IAMFIT heeft besloten om Only Friends, het geweldige initiatief van Dennis Gebbink, te ondersteunen.

Lees meer