Beau van Boheemen Maart

Er zijn een aantal dingen waar ik gek op ben. Reizen is daar één van, dingen plannen vind ik heerlijk, en donuts natuurlijk, maar daar hebben we het (helaas) even niet over.

Ik ben weer eens op reis. Inmiddels zit ik al in het Noorden van Thailand, maar vijf dagen geleden stond ik thuis nog te vloeken op mijn rugtas. Voor iemand die alles vaak ruim op tijd plant kom ik toch verdomd vaak last-minute in de problemen. Het dilemma was het volgende: ik was in de afgelopen paar maanden zo’n acht kilo aangekomen. Toen ik net terug kwam van mijn vorige reis (weten we nog?) woog ik 54 kilo en na maandenlang eten als een buffel en trainen als een wilde woestijnrat (ik gooi graag met willekeurige diersoorten), had ik een trotse 61 kilo bereikt, waarvan voornamelijk spieren. Met opnieuw een reis in het vooruitzicht zag ik de kilo’s er alweer afvliegen, dus kocht ik zakken proteïne voor in mijn backpack en containers aan noten voor in het vliegtuig. Eten klaarmaken zou ik ook nog, dan had ik in ieder geval tot aan de landing mijn vitaminen binnen.

Je raadt het nooit: mijn rugzak was te vol. Vloekend stampte ik mijn schamele kledingvoorraad aan, wetende dat het echte probleem zat in de “verzorgingsproducten”. Maarja, liet ik mijn lenzenvloeistof dan maar thuis om vervolgens een hele reis niets te zien? Mijn zonnebrand eruit halen zodat ik eruit zag als een kreeft? De enige overweging was de anti-muggenspray, maar nadat ik besefte dat je van Malaria waarschijnlijk ook sneller afvalt dan je lief is, besloot ik dat ik dan net zo goed die verdomde zak proteïne thuis kon laten.

Ook het eten klaarmaken schoot erbij in, want op de laatste avond was ik druk met een retespannend potje Kolonisten van Catan en het eten van donuts (gaat het tóch weer over donuts). Op de ochtend van vertrek vertrouwde ik er na mijn dagelijkse ontbijt van kwark, noten en fruit dan maar op dat ik de rest onderweg wel zou regelen. Als je een beetje een lekker creatief vermogen heb, vraag ik je om dat geluid van een fout antwoord in een spelshow in te beelden (anders zoek je het maar op op Youtube), want wát een vergissing was dat!

Het eerste probleem kwam al op Schiphol, want omdat ik de komende twaalf uur zonder al teveel uitzondering op m’n gat door zou brengen, at ik het liefst iets met veel eiwitten, niet al teveel koolhydraten en sowieso liever geen suikers. Als het even kon ook geen zuivel en iets met groenten zou ook fijn zijn. Nu weet ik ook wel dat een groot deel van de bevolking al zou zuchten bij het lezen hiervan, maar zo is het nu eenmaal gesteld met sommigen van ons. Zonder te overdrijven was het enige dat ik kon eten een broodje kaas met tomaat en sla (serieus), al lag dat ook aan het feit dat ik geen vlees eet. Ik dacht nog eens terug aan de airports in Australië, waar ik proteïne shakes haalde met amandelmelk en sushirollen met avocado, en knalde uit frustratie maar een zakje nootjes met een kilo suiker naast mijn Nederlandse broodje kaas. “HALLO NEDERLAND”, schreeuwde ik tegen de cassière, “IK KAN NIET EENS EEN ZAKJE NOTEN KOPEN WAAR MEER NOOT DAN SUIKER INZIT? EN VERDER ALLEEN MAAR PAPRIKA CHIPS? EN ALS VEGETARIËR KAN IK EEN BROODJE KAAS KRIJGEN, WAT BETEKENT DAT JE HET ALS VEGANIST MAAR MOET DOEN MET EEN PISTOLET MET NIKS? IN WELK JAAR LEVEN WIJ EIGENLIJK?”. Grapje, dat schreeuwde ik niet natuurlijk, maar ik dácht het wel.

Toen ik eenmaal in het vliegtuig mijn bloeddruk weer onder controle had en mijn glazuur kapotbeet op de suikerkristallen die ze ergens ter wereld voor de grap “noten” hadden genoemd, was ik aangenaam verrast door de vliegtuigmaatschappij: Finnair. De bemanning was vriendelijk (en compleet off-topic, maar sowieso in de running voor beste outfits ter wereld) en ze kwamen continu langs met gratis drankjes. Nadat ik een warm nestje had gebouwd met het fleece-dekentje en het zachte kussen, en de wildvreemde man naast me probeerde weg te denken, zapte ik eens door de talloze films op het schermpje voor mijn neus. Mij kon niets meer gebeuren.

Toen ik bijna op de helft was van Nerve, en van de spanning bijna met mijn neus tegen het scherm aangedrukt zat, werd ik op mijn schouder getikt. Het was etenstijd, en verklaar me voor gek, maar ik vind zo’n tray met verrassingen die doorgaan voor voedsel een van de leukste dingen aan intercontinentale vluchten (naast dat geluid van het doortrekken van die wc’tjes natuurlijk, geniéten zo’n hartaanval). “Chicken or beef?” vroeg de hoogblonde Finse met appelwangen. “Oh, nee ik eet geen vlees. Iets vegetarisch graag!” antwoordde ik met een half oog op mijn scherm. “Sorry, we don’t have anything vegetarian” zei ze, en zonder het nog helemaal te begrijpen zei ik dat ik dan maar voor kip koos. Teleurgesteld zat ik een beetje in de aardappels te prikken, toen ik me besefte dat het toch eigenlijk een beetje raar was. Buiten het feit dat er tegenwoordig veel mensen vegetariër of flexetariër zijn, was het toch gewoon raar dat je niet eens de keus had om geen vlees te eten? Was het daarnaast niet ook goedkoper voor de vliegmaatschappij, gezonder voor de mensen en beter voor het mileu?

Om maar niet al te “Greenpeace” te worden, dekte ik mijn zielige hoopje gevogelte maar weer toe met het aluminium dekentje en knabbelde wat op een groen stukje dat verdacht veel op een sperzieboon leek.

Nog maar een paar uur, dan kwam het wel goed.

Leave A Comment

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Upcoming

 

Quick links

 

IAM BENEFIT

 

Voor ons is het vanzelfsprekend dat we kunnen doen wat we willen op sportief gebied, wij zijn tenslotte FIT! Dit voorrecht is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Het is dan ook een logisch gevolg dat IAMFIT heeft besloten om Only Friends, het geweldige initiatief van Dennis Gebbink, te ondersteunen.

Lees meer